Web Analytics Made Easy - Statcounter

یکی از وعاظ تهران، سخنران ثابت محرم حسینیه همدانی‌ها بود که با ساواک همراه بود و زمینه‌ساز دستگیری برخی از یاران امام شد. خبر این خیانت به گوش مدیران حسینیه رسید و در حالی که همچون هرسال او برای منبر محرم دعوت بود، برخورد کردند. ۱۱ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۰:۵۲ رسانه ها خواندنی نظرات - اخبار رسانه ها -

به گزارش گروه رسانه های خبرگزاری تسنیم، حسینیه همدانی‌ها برای پامنبری‌ها و دنبال کننده‌های سخنرانی‌های شیخ حسین انصاریان یک حسینیه نام‌آشناست، اما تاریخچه این حسینیه جز نام این سخنران دینی و مطرح کشور سرشار از اتفاقات و رویدادهای بسیاری است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حسینیه همدانی‌ها همان‌طور که نامش گویاست توسط یک همدانی به نام ابراهیم متوسلیان در سال 1320 در تهران راه‌اندازی شد که ابتدا به صورت سیار در منازل برنامه داشت و سپس در سال 1344 زمین فعلی این حسینیه خریداری شد و پس از آن حسینیه‌ای در مشهد احداث شد.

 

متوسلیان به منظور حفظ نام مردم این استان و همچنین ایجاد اتحاد و پایگاهی برای همدانی‌های تهران، نام این حسینیه را همدانی‌ها قرار می‌دهد. مِلک این حسینیه براساس نقل‌های تاریخی از دکتر نورالحکما خریداری شده است که قدیمی‌ها اعلام می‌کردند این فرد در این ملک، مجالس مذهبی برگزار می‌کرد و در آن شهید نواب صفوی حضور پیدا می‌کرد. براساس اعلام اعضای این هیأت در زمان خرید این ملک، مدیران هیأت به این فرد بدهکار شدند و مهلت گرفتند که بدهی را تسویه کنند تا این‌که در جریان این معامله، اولین عنایت اهل بیت (ع) به این هیأت رخ می‌دهد.

 

محمدمهدی متوسلیان، مدیر این حسینیه و فرزند موسس آن در این باره می‌گوید: اولین مجلس در این حسینیه برگزار شد و در پایان از مردم خواسته شد تا برای تامین هزینه ملک حسینیه کمک‌رسانی کنند و فردی نیز مسئول جمع‌آوری کمک‌های مردمی شد که در آخر نیز پول‌های جمع شده را با خود به منزل برد تا شمارش کند. همان شب یکی از افراد هیأت، خانم حضرت زهرا (س) را خواب دید که کیسه‌ای حاوی 10 هزار تومان پول به این فرد داد و فرمودند: برنامه‌های هیأت را پیش ببرید و پشت‌تان گرم باشد. این فرد صبح خواب را برای پدرم تعریف کرد و او نیز با شخص جمع‌آوری کننده پول تماس گرفت که فلانی چقدر پول جمع شده است. آن فرد گفت: 9600 تومان جمع شد. در مقابل در خروجی نیز خانمی 400 تومان داد، یعنی شد همان 10 هزار تومان که این بیانگر عنایت حضرت زهرا (س) به این حسینیه است.»

ابراهیم سماواتیان، پهلوان معروف تهران در زمان قبل از انقلاب بود؛ به طوری که مراودات بسیاری نیز از او با شخص طیب که هر دو کاسب بودند، نقل شده است، اما این فرد در مدیریت هیأت به مردم‌داری، همت بسیار بلند و اخلاص عجیب شهره بود. این فرد به دلیل شغل خود به شهرستان‌های کشور سفر می‌کرد، اما مقید بود هر شب جمعه برای برگزاری جلسه هفتگی هیأت در تهران حاضر شود که این تقید در نهایت نیز منجر به این شد که او در شب جمعه از دنیا برود.

سماواتیان معتقد بود باید مجالس هیأت در مناسبت‌های مختلف به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی شود که اگر مردم شرکت می‌کنند، وقتشان هدر نرود. بنابراین معتقد بود باید مجالس با عِلم شروع شود و کفه علمی در مجلس باید سنگین‌تر باشد.

 

محمد مهدی سماواتیان در این باره می‌گوید: «او بر انتخاب سخنران در مجالس هفتگی سیار و یا مجالس دهه محرم که در مسجد محمودیه چهارراه سرچشمه برگزار می‌شد، بسیار تاکید داشت و از سخنرانان اهل علم استفاده می‌کرد. مرحوم حجت‌الاسلام فلسفی، آیت‌الله خزعلی، حجت‌الاسلام امامی کاشانی، حجت‌الاسلام موحدی کرمانی و برادرشان و ... در این حسینیه و هیأت منبر می‌رفتند.»

اما یکی از سخنرانان مطرح و بنام این حسینیه که هم‌اکنون نیز برنامه های سخنرانی وی در این هیأت ادامه دارد، حجت‌الاسلام انصاریان است که متوسلیان در خصوص انتخاب وی می‌گوید: «براساس همین مراقبت، مسئولین هیأت برای دعوت از سخنرانان اهل علم، منبرهای حجت‌الاسلام انصاریان را که در آن زمان جوان بودند، رصد و بررسی کردند و در نهایت از ایشان نیز دعوت کردند تا در حسینیه همدانی‌ها منبر برود. بنابراین شیخ حسین انصاریان ابتدا در سفر ده روزه هیأت به مشهد منبر رفت و این امر سالیان سال ادامه دارد. اخیراً نیز ایام ولادت امام رضا (ع) این هیأت با سخنرانی ایشان در مشهد برگزار شد.»

 

حسینیه همدانی‌ها با سابقه بسیار زیاد خود، قبل از پیروزی انقلاب اسلامی نیز بسیار نقش‌آفرین بود و در گردآوری مردم و بصیرت افزایی به آنان با بهره‌گیری از منبرهای سخنرانان ایفای نقش می‌کرد؛ به طوری که براساس بیان‌های تاریخی، قبل از انقلاب شیخ حسین انصاریان به صورت هفتگی در شب‌های سه‌شنبه در این حسینیه منبرهای بسیار پرشور می‌رفت که در نهایت جلسه با شعار «مرگ بر شاه» و «درود بر خمینی» حاضران همراه می‌شد.

اما حسینیه همدانی‌ها به واسطه حضور ابراهیم سماواتیان که پهلوان بازار تیر چراغ برق تهران محسوب می‌شد، کمتر مورد هجوم ساواک قرار می‌گرفت؛ زیرا مامورین از او حساب می‌بردند. همچنین مدیران هیأت همچون ابراهیم سماواتیان، حسن دباغ (همسر خانم دباغ)، سیدعلی دباغیان و ... اجازه نفوذ گروه‌های ضد دین و ساواک را نمی‌دادند.

 

متوسلیان با ذکر خاطره‌ای در این باره می‌گوید: «یکی از سخنرانان معروف تهران در قبل از انقلاب عبدالرضا حجازی بود که سخنران ثابت دهه اول محرم حسینیه همدانی‌ها هم بود. این فرد، خود را به ساواک فروخت و تعدادی از یاران اطراف امام خمینی (ره) را نیز لو داد. البته خبر آن به دلیل محدودیت فضای رسانه‌ای و اطلاع‌رسانی، خیلی در جامعه مطرح نشد، اما این مطلب به گوش پدر من رسید. چند روز مانده به محرم که بنا بود در وقت اول حجازی به منبر برود و در وقت دوم نیز حجت‌الاسلام انصاریان سخنرانی داشته باشد، پدرم به رابط آقای حجازی پیغام داد که به اشتباه برای دهه اول امسال آقای فلسفی را هم ما دعوت کرده‌ایم. با اکراه پیغام را منتقل کردند که حجازی اعلام کرد، سخنرانی آقای فلسفی را کنسل کنید، من می‌آیم. پدرم ماجرا را فهمید، تهدید کرد و گفت اگر بیاید قلم پایش را خُرد خواهیم کرد و باز هم او گفته بود خواهد آمد که پدرم شب اول محرم تعدادی از جوانان هیأت را مامور کرد که اگر حجازی آمد، دم در اجازه ورود به او ندهند. در نهایت هم نیامد.»

از شب 23 بهمن 57 که انقلاب به پیروزی رسید، نیروهایی از حسینیه همدانی‌ها برای پاکسازی پایگاه‌های نظامی مانند گارد جاویدان اعزام شد که نشان‌دهنده ارتباط صمیمی میان نیروهای انقلابی و حسینیه بود. متوسلیان در این خصوص می‌گوید: «آن زمان، روز تاسوعا شهید لاجوردی افراد تواب را به حسینیه می‌آورد تا از فضای حسینیه استفاده کنند. در زمان جنگ نیز این حسینیه، پشتیبانی از یک پایگاه نظامی در اهواز را برعهده داشت و تدارکات آن محل از سوی حسینیه تأمین می‌شد.»

 

استمرار و پویایی برنامه‌های مذهبی نیازمند کادرسازی و جذب جوانان برای ادامه فعالیت‌هاست؛ اتفاقی که اگر در هیأت رخ ندهد بعد از گذشت یک نسل برنامه‌ها با افول مواجه می‌شود و حتی تعطیل می‌شود. بنابراین اجرای برنامه‌هایی برای جذب جوانان در هیأت بسیار مورد اهمیت است. محمد مهدی متوسلیان با اشاره به تجربیات پدر خود در این زمینه می‌گوید: «مدیر هیأت باید اخلاق خوب و تحمل بالا داشته باشد. او باید حساس باشد تا در هیأت مطالب صحیح به مستمع ارائه شود. اگر مدیر هیأت خوش‌اخلاق باشد، همه افراد جذب او خواهند شد که با فراست خود می‌تواند به جوانان حاضر در مجلس به فراخور حال، میدان دهد و آنان را جذب کند تا منشأ خیر برای آن‌ها باشد. حسینیه همدانی‌ها همواره در اجرای امور مختلف به جوانان میدان داده و اعتماد داشته است؛ به طوری که امروز اجرای بسیاری از امور این هیأت در اختیار جوانان است و این رمز استمرار برنامه‌های هیأت است.»

انتهای پیام/

 

R41383/P/S9,1299/CT12

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۷۹۹۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سرآسیاب قدیمی ترین حسینیه محله کن

همشهری آنلاین- شهره کیانوش راد: حسینیه دارقاضی، حسینیه اسماعیلیون، حسینیه میانده و حسینیه بالان در کنار حسینیه سرآسیاب از حسینیه های قدیمی محله کن است که علاوه بر میزبانی عزاداران حسینی در ایام محرم و صفر، از کانون های مهم فعالیت های اجتماعی در این محله به شمار می آیند. حسینیه سرآسیاب قدیمی ترین حسینیه محله کن است که قدمتش به ۳۰۰ سال قبل می رسد. این را می شود از درخت کهنسالی که سالهاست همجوار حسینیه قرار دارد تخمین زد. در سال ۱۴۰۰ قدمت این درخت را بین ۲۷۰ تا ۳۱۰ سال برآورد کردند و به‌عنوان میراث طبیعی به ثبت رساندند.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

بنای قدیمی این حسینیه برخلاف دیگر حسینیه‌های قدیمی که از خشت و گل ساخته شده‌اند، آجری است. در حسینیه سرآسیاب هرچه را که می‌بینید نشانی از تاریخ و قدمت حسینیه دارد. از نمای آجری ساختمان تا طاق‌نماهای قدیمی در طبقات همه معماری قدیمی خود را حفظ کرده‌اند و آن‌طور که اهالی می‌گویند هیچ‌گونه نوسازی در آنجا اتفاق نیفتاده و حوض وسط حسینیه به همان شکل قدیمی در جای خود باقی است.

حسینیه سرآسیاب

شباهتی که میان معماری حسینیه سرآسیاب با تکیه دولت وجود دارد دلیل دیگری بر قدمت ۳۰۰ ساله حسینیه سرآسیاب است. بنای حسینیه سرآسیاب خشت و آجر است و هر چند در بازسازی‌ها سعی کرده‌اند شکل و شمایلی جدید به آن بدهند اما طاق‌نماها و سقف‌های چوبی و نمای آجری حسینیه مانند آنچه در گذشته بوده، حفظ شده است. حسینیه همانند تکیه دولت به‌صورت طبقاتی و با طاق‌نماهای زیبایی بنا شده است. طبق رسمی که در گذشته وجود داشت، هر کدام از این طاق‌نماها به یک طایفه اختصاص داشت و مکان حضور بزرگان طایفه‌ها بود.

آیین های کهن در محله کن

حسینیه سرآسیاب با شکل کنونی در زمان قاجار توسط فردی به نام حاج‌شعبانعلی از ثروتمندان و ارادتمندان اباعبدالله (ع) توسعه پیداکرد و وقف‌های زیادی هم برای اداره آن انجام شد. عواید حاصل از املاک و باغ های وقفی حسینیه، در شب‌های محرم صرف اطعام عزاداران می‌شود. این حسینیه یکی از مراکز مهم اجتماعاتی محلی کن به شمار می آید. درهای این حسینیه در طول ایام سال به روی اهالی محله باز است تا بتوانند مجالس ختم، روضه خوانی یا جشن و سرور در روز میلاد امامان را برگزار کنند. در دهه ۶۰ و ایام دفاع مقدس از این حسینیه برای جمع‌آوری کمک‌های مردمی و پشتیبانی جبهه استفاده می‌شد. در دهه ۶۰ و ۷۰ برخی اهالی این حسینیه را برای جشن شروع پیوند زناشویی فرزندانشان انتخاب می کردند و برخی اهالی نیز پس از سفر معنوی حج، در این حسینه ولیمه می دادند و از مهمانان و اهالی محل پذیرای می کردند.

مراسم سنگ زنون در حسینیه بالون

نقاشی قیام مختار

رسم ها و آیین های خاصی از گذشتگان به یادگار مانده که سالهاست در حسینیه های قدیمی محله کن اجرا می شود و برخی از آنها به ثبت ملی رسیده است. وجود دامداری و باغ های موقوفه گردو موجب شده تا نوع غذاهای طبخ شده در ایام محرم متفاوت تر سایر محله ها باشد. نمونه آن هم آش شله‌قلمکار حسینیه اسماعیلیون است که شهرتش به محله‌های دیگر پایتخت رسیده است. طبخ آش با بیش از ۶۰ تا ۸۰ گوسفند نذری با حضور عاشقان حسینی حال و هوای خاصی به محله می دهد. حسینیه حضرت ابوالفضل(ع) را می‌توان یکی از قدیمی‌ترین حسینیه‌های محدوده منطقه ۵ دانست که در محله «بالان» کن قرار دارد.

نقاشی قیام مختار در حسینیه دارقاضی

نمای خشت و گل حسینیه در سال‌های اخیر با گچ پوشانده شده ولی تیرهای چوبی ۱۵۰ ساله سقف همچنان پا برجا هستند. راه‌اندازی دسته سنگ‌زنون در حسینیه حضرت ابوالفضل(ع) محله بالان نیز از سنت‌های قدیمی این محله است که به ثبت ملی رسیده است. حسینیه دارقاضی بزرگترین حسینیه محله است و این باعث شده تا رویدادهای فرهنگی و اجتماعی محله و حتی اقتصادی آنجا برگزار شود. احتمال می رود که تکیه «دار قاضی» به یاد و در خانه قاضی نامدار محله کن بنا شده باشد. در گذشته سقف تکیه دارقاضی نیز با چادر پوشانده می‌شد. یکی از پرده های مربوط به قیام مختار با نام عدالتخانه مختار «مجازات مسببان حادثه عاشورا» هنوز در این تکیه باقی مانده است.

کد خبر 843287 برچسب‌ها همشهری آنلاین همشهری محله

دیگر خبرها

  • ۲ کتاب مناسب مداحان و منبری‌ها در راه نمایشگاه
  • تکمیل بخش عمده بزرگترین پروژه بازآفرینی شهری پایتخت تا آخر شهریور
  • توزیع ۱۰۰ بسته معیشتی در سپیدان
  • تصاویر دو شهید معلم حادثه تروریستی کرمان در حسینیه امام(ره)
  • آیت‌الله نوری همدانی: دین اسلام بزرگترین حامی حقوق زن است
  • فیلم/ حال و هوای حسینیه امام خمینی(ره) قبل از حضور رهبر انقلاب
  • سرآسیاب قدیمی ترین حسینیه محله کن
  • بیش از ۱۸۷ هزار مادر همدانی مشاوره فرزندآوری دریافت کردند
  • بیش از ۱۸۷ هزار مادر همدانی مشاور فرزندآوری دریافت کردند
  • پاسخ آیت الله نوری همدانی به سوالی درباره طرح عفاف و حجاب پلیس (طرح نور)